Verhuren aan meerdere huurders of een koppel geeft uiteraard méér maandelijkse betalingszekerheid.
Maar wat als één van de huurders wil vertrekken, welke rechten heeft hij dan? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, want dat verschilt naargelang het gewest en de relatie tussen jouw huurders. Voor een overzicht beperken we ons tot Vlaanderen. Wij schenken ook aandacht aan de huurcontracten afgesloten voor de invoering van het Vlaams Woningdecreet in 2019.
Federale woninghuurwet
Goed om weten is dat schriftelijke huurcontracten afgesloten voor de invoering van het Vlaams Woningdecreet op 1 januari 2019 onderworpen blijven aan de federale woninghuurwet.
Belangrijk is dat deze huurcontracten voor een gezinswoning dezelfde zijn voor gehuwden en wettelijk samenwonenden. Dat betekent dat de partners bij gewenste veranderingen aan een huurcontract zoals opzegging beiden afzonderlijk of gezamenlijk moeten betekenen. Ze zijn ook hoofdelijk gebonden voor schulden, waaronder ondermeer de huurgelden vallen.
Een andere belangrijke vraag is wat te doenals verhuurder bij het einde van een relatie. Dan is de situatie verschillend naargelang de overeenkomst is ondertekend door beide partners of niet.
Als één van de gehuwde partners of wettelijk samenwonenden elders gaat wonen zonder de opzeg te betekenen, blijft hij of zij hoofdelijk verantwoordelijk voor alle verplichtingen in de huurovereenkomst zoals deze loopt.
Heeft één van beide huurders de overeenkomst niet ondertekend, dan kan hij of zij het pand verlaten zonder opzeg te betekenen.
